Pata

KKWikistä

Keitinpata on ruuanlaitossa käytettävä työväline.

Työstäminen

Keitinpata tehdään kuumentamalla normaalia pataa uunissa.

Ruuanlaitto

Pataa käytetään keittojen, säilykkeiden ja hillojen sekä alkoholijuomien alkuliuosten tekemiseen. Yhdellä vesiämpärillisellä padalla saa valmistettua 4 kulhollista tai purkillista ruokaa.

  1. Tyhjennä pata. Pataan, jossa on jo ruokaa, ei voi laittaa aineksia.
  2. Laita pataan vettä. Ruuanlaittoon vaaditaan ämpärillinen vettä.
  3. Laita ainekset pataan. Pataan mahtuu yhteensä kahdeksan tavaraa, mutta vähempikin riittää.
  4. Sytytä padan alle tuli. Tulen täytyy olla suoraan padan alla.
  5. Noin 5-10 sekunnin jälkeen padassa oleva vesi alkaa kiehumaan
  6. Noin 30-40 sekunnin jälkeen padassa oleva keitos on valmista
  7. Ota ruoka padasta. Jos padassa on keittoa, käytä kulhoja. Jos padassa on hilloa, käytä purnukkaa.

Pataan kelpaavat ainekset

Ainekset Tyyppi Vaikutus
Kasvikset Kasvikset tuovat keittoon täydentävän vaikutuksen.
Liha Liha (tai kana) tuo keitokseen täytelyyttä ja yhdessä kasvisten kanssa muodostaa ravitsevan keiton.
Kala Kalat tekevät keitosta kalakeiton. Keitosta tulee parempi, jos siinä käytetään vain joko lihaa tai kalaa.
Paistiainekset Lammas ja jänis ovat paistilihoja, jotka toimivat melko samalla tavalla kuin liha.
Hilloainekset Nämä ainekset tekevät keitosta makean. Jos keitokseen laitetaan pelkkiä hilloaineksia, niistä tulee hilloa (tai pikkelssiä, riippuen aineksista).
Alkoholijuomien raaka-aineet Pataa käytetään myös alkoholijuomien valmistamiseen. Näillä juomilla on omat tarkemmat keittoreseptinsä.