Nilatran maatalous

KKWikistä

Luultavasti sinut on ohjattu tälle sivulle, koska olet joko hakemassa uudisraivaajaksi tai tilanhoitajaksi tai muuten vain hämmentynyt Nilatran maatalousjärjestelmän rakenteesta. Nilatran maatalousalan työntekijän on suositeltavaa ymmärtää tämän sivun sisältö.

Kartano

Kartanoa johtaa kartanonherra, joka kuuluu Nilatran gentryyn. Kartanon ja sen alueen omistaa lääni. Huomattavan kokoinen maa-ala ympäröi suurta kartanorakennusta, ja tällä alueella tulee olemaan vehnäpeltoja sekä muita viljelmiä kartanonherran valinnan mukaan. Myöskin puutarha, joka ei varsinaisesti tuota maataloustuotteita, olisi ideaalinen.

Kartanonherra saa hakea työntekijöitä, jotka hoitavat alueen viljelmiä. Mahdollisia työpaikkoja ovat myös palveluammatit, joita ovat esimerkiksi piian, sisäkön, taloudenhoitajanja kamariherran/neidon pestit. Nämä palvelijat ovat kartanonherralle henkilökohtaisia, joten heidän palkkansa tulee kartanonherran taskusta.

Tällä hetkellä kartanon ja sen alueen rakentaminen on toissijaista muulle rakennustoiminnalle. Tarkempi suunnitelma kartanon tuotannosta, työntekijöistä ja muusta olennaisesta tulee valmistumaan sitten, kun Nilatran maatalous on kunnolla käynnistynyt ja vähintään yksi maatila on perustettu.

Maatilat

Nilatran alueelle on kaavoitettu paikat useammalle maatilalle. Tilat ovat rajoiltaan suunnilleen yhtä suuria. Uusien tilojen perustaminen riippuu innokkaiden uudisraivaajien määrästä, läänin tarpeesta maataloustuotteille sekä tuotteiden kysynnästä alueellisesti sekä valtakunnallisesti. Kaikki Nilatran maatilat ovat läänin omaisuutta.

Uuden maatilan perustaa uudisraivaaja, jolle kartanonherra määrittää alueen. Kartanonherra voi todeta tilan olevan tarpeeksi kehitetty viimeistään silloin, kun se täyttää rakennussääntöjen ehdot ja sen tehokas pinta-ala on vähintään 200*200m. Tehokkaaseen pinta-alaan luetaan pellot, eläinaitaukset ja muut viljelmäalueet, joilla on jo tasainen tuotanto. Tila voidaan määritellä “valmiiksi”, vaikka sen kehitys olisikin edelleen työn alla. Uudisraivaajia voi olla yksi tai kaksi aluetta kohden, mutta valmiilla maatilalla voi olla vain yksi tilanhoitaja. Vain valmiilla tilalla voi olla muita työntekijöitä kuin uudisraivaajia.

Tuotanto

Maatiloilla viljellään ensisijaisesti kaikkein kysytyimpiä tuotteita. Kasvituotantoon kuuluvat mm. vehnä, peruna, porkkana, meloni, kurpitsa, punajuuri, sokeriruoko, kaakaopapu, ruskeat ja punaiset sienet sekä punaiset marjat. Suurimmat pellot tuottavat viljaa, sillä sitä tarvitaan myös eläintenhoidossa. Vähemmän tarpeellisia ovat esimerkiksi punajuuri, kaakaopapu, sienet ja punaiset marjat, sillä niille on huomattavasti vähemmän kysyntää, ja täten näiden viljelmien osuus tilan pinta-alasta on pienempi.

Eläintuotanto koostuu kaikista eläintuotteista. Pääosin Nilatran maatiloilla kasvatetaan lehmiä, lampaita ja kanoja. Eläintuotannon osuutta kaikesta maatilan tuotannosta ei ole rajoitettu. Yleisesti ottaen eläintuotteista saadut tulot ovat suurempia kuin kasvituotteista.

Tilanhoitajat voivat paljolti vaikuttaa siihen, mitä tilalla kasvatetaan, mutta kartanonherra voi määrätä uusien viljelmien tai eläinaitausten perustamisen tarpeen vaatien.

Rakennusohjeet ja -säännöt

Nilatran läänissä halutaan pitää yllä kaunista arkkitehtuuria, ja tämä koskee myös maatiloja. Uudisraivaajan perustaessa uutta maatilaa hän saa itse suunnitella haluamansa rakennustyylin, kunhan se on alla mainittujen sääntöjen mukainen. Mikäli kyseinen uudisraivaaja ei ole kokenut rakentaja eikä täten kykene suunnittelemaan sääntöjen mukaisia rakennuksia, voi hän kääntyä suunnitteluavussa läänin rakennusmestarin tai arkkitehtien puoleen.

Rakennussäännöt

  1. Tilan rakennelmien on edustettava läänin standardien mukaista taitotasoa.
  2. Rakennustyylin on oltava realistisesti toteutettavissa, eikä se saa sisältää esimerkiksi liian arvokkaita ja epärealistisia materiaaleja.
  3. Rakennustyylin on pysyttävä yhtenäisenä koko tilan alueella.
  4. Rakennelmien on oltava Kuningaskunnan rakennusohjeiden mukaisia.
  5. Eläinaitausten yhteydessä tulee olla erilliset rakennukset realismia varten, esimerkiksi lehmiä varten tulee olla navetta, lampaille lampola, kanoille kanala ja sioille sikala.
  6. Kaikilla työntekijöillä tulee olla työsuhdeasunto.
  7. Ensimmäisen luokan työntekijän asunto ei saa olla yli kaksikerroksinen ja yhdenkään kerroksen lattiapinta-ala ei saa ylittää 80 m2. Mikäli kerroksia on kaksi, kerroksen seinän maksimikorkeus on 5 m sisäpuolelta mitattuna.
  8. Toisen luokan työläisten asuntojen tulee olla yksikerroksisia. Lattiapinta-ala ei saa ylittää 60 m2. Seinän sisäpuolelta mitattu korkeus ei saa ylittää 5 m.
  9. Kolmannen luokan työläisten asuntojen tulee olla yksikerroksisia. Lattiapinta-ala ei saa ylittää 40 m2. Seinän sisäpuolelta mitattu korkeus ei saa ylittää 4 m.
  10. Ullakko eli kattokerros lasketaan kerrokseksi, samoin kellari.
  11. Mikäli talon tai kerroksen seinän korkeus vaihtelee esimerkiksi katon muodon takia, lasketaan seinän korkeimman ja matalimman kohdan keskiarvon olevan seinän todellinen korkeus.
  12. Rakennustyylin on oltava kartanonherran hyväksymä.
  13. Kartanonherra voi myöntää poikkeusluvan kiertää jotkin säännöistä, jos olosuhteet niin vaativat tai rike on huomaamaton.

Uudisraivaajien ja tilanhoitajien tulee pysyä ajan tasalla rakennussäännöistä. Tietoista sääntöjen noudattamisen laiminlyöntiä ei katsota hyvällä, ja törkeästä ja jatkuvasta laiminlyönnistä seuraa erotus. Maatilojen hoitajia kuitenkin tuetaan läänin toimesta rakennusteknisissä vaikeuksissa. Uusia maanviljelijöitä kehotetaan myös rakentamaan joitakin koristeellisia ominaisuuksia maatilalle, kuten aidat peltojen ympärille sekä kauniin näköiset tiet.

Ammatit ja tehtävät

Lista nimikkeistä ja työtehtävistä on alustava, ja tulee todennäköisesti muuttumaan tulevaisuudessa. Esimerkiksi nimikkeitä saatetaan lisätä tai poistaa tarpeen mukaan. Työtehtävät saattavat vaihdella maatilojen välillä.

Katso tarkemmat kuvaukset eri tehtävien palkoista Palkkaus-osiosta.

Kartanonherra

Toistaiseksi kartanonherran tehtäviä hoitaa herttuatar Krediann Viréx Kiinnostunut pestistä? Tule töihin maatalousalalle Nilatraan; saat paremmat eväät hakuvaihetta varten.

Kartanonherra kuuluu Nilatran gentryyn ja toimii läänin maatalouden korkeimpana auktoriteettina, vastaten läänin herttuattarelle. Pesti on yksi läänin vaikutusvaltaisimmista ja korkeimmin tienaavista. Kartanonherra asuu nimestäkin päätellen kartanossa, josta käsin tapahtuu keskitetysti kaikkien maatilojen hallinta. Toisen ja kolmannen luokan työntekijöiden tulee välttää puhuttelemasta kartanonherraa oma-aloitteisesti. Ensimmäisen luokan työntekijöiden on sopivaa teititellä ja herroitella ylempäänsä.

Maataloustuotteiden myynnistä vastaaminen on kartanonherran tärkein tehtävä. Ensimmäinen luokka saa häneltä palkkansa. Lisäksi hän kouluttaa uudisraivaajat ja määrittää heille alueet Herttuattaren kanssa. Kartanonherran vastuulla on kartanon alueen henkilöstön palkkaaminen.

Kartanonherran palkka on prosenttiosuus kaikista maatalousvoitoista. Tehtävän mukana tulee kaikki gentryn jäsenyyden erityisoikeudet sekä etuoikeus asua Nilatran kadehdittavassa kartanossa.

Ensimmäinen luokka

Tilanhoitaja

Tilanhoitaja on läänin työntekijä, jolla on kuitenkin huomattava määrä autonomiaa omalla maatilallaan. Toisin kuin lääneissä yleisesti on ollut, Nilatrassa tulee olemaan useampi tilanhoitaja, mutta jokaista maatilaa kohden kuitenkin vain yksi. Hän vastaa maatilan rakennustoiminnasta ja kunnossapidosta ja saa itse vaikuttaa siihen, mitä tilalla viljellään ja kuinka paljon. Maatilan pitäminen rakennussääntöjen mukaisena on tilanhoitajan vastuulla. Kartanonherran käskyjen totteleminen on ehdotonta, eli tämän määrätessä jonkin tuotteen viljelyn lisäämistä tilanhoitajan on järjestettävä asia.

Tehtävä on erityisesti esimiestyötä. Toisen luokan työntekijöiden haun ja palkkauksen järjestäminen on tilanhoitajan omalla vastuulla. Lääninhallinto ohjaa Nilatraan saapuneet rengiksi haluavat pelaajat niille tiloille, joilla on eniten vapaita työsuhdeasuntoja. Tällöin tilanhoitajan vastuulla on uuden työntekijän tutustuttaminen tilaansa sekä kouluttaminen työtehtäviin. Alaisten määrällä ei ole ylärajaa, kunhan jokaiselle löytyy asianmukainen työsuhdeasunto sekä tarpeeksi töitä. Myös sivutyöläisten ottaminen on mahdollista, jolloin työsuhdeasunnon rakentaminen ei ole pakollista. Tilanhoitajan on varmistettava, että alaiset saavat palkkansa ajallaan.

Joka kuukausi tilanhoitajan tulee toimittaa kartanonherralle maatilan tuotanto sekä kirjanpito. Kirjanpidon tulee sisältää lista toimitetuista tuotteista ja niiden lukumääristä sekä keräyskuukausi ja -vuosi tai keräysjakson alku- ja loppupäivämäärät. Listattava on myös tilan varoilla tehdyt ostokset ja niiden hinnat, työntekijöille maksetut palkat yhteensä sekä näistä yhteenlaskettu menojen selvitys.

Tilanhoitajan palkka määräytyy paljolti tilan tuotannon mukaan. Hän saa kuukausittaisesta läänille toimitetusta tilan tuotannosta osuuden myyntiarvosta. Toisin kuin kartanonherra, joka saa palkkansa vain myydystä tuotannosta, tilanhoitaja saa koko tuotannostaan palkkion, vaikka sitä ei ollakaan vielä myyty. Toisaalta palkkaan voidaan täten suhtautua samanlaisena keräyspalkkiona kuin toisen ja kolmannen luokan työntekijöillä, mutta tilanhoitajan itse keräämien tuotteiden lisäksi hän saa palkkiot myös alaisten keräämistä tuotteista. Kuukausitulot voivat potentiaalisesti olla hyvinkin suuret, mikäli tila on kookas ja alaisten määrä on lukuisa.

Uudisraivaaja

Niin kuin Maatilat -osiossa jo mainittiinkin, uudisraivaajan tehtävä on perustaa Nilatran alueelle uusi maatila, jonka sijainti ja koko on kartanonherran määrittämä. Tilan valmistuessa uudisraivaaja ylenee automaattisesti tilanhoitajaksi. Uudisraivaaja ei ole tilanhoitajan, vaan kartanonherran alainen.

Toisin kuin tilanhoitajia, uudisraivaajia voi olla tilaa kohden kaksi. Kartanonherra voi poikkeustapauksissa nimittää ylimääräisiä, mutta yleisesti ottaen kaksi on tarpeeksi. Niin kuin ylempänä jo mainittiin, vain yhdestä uudisraivaajasta voi tulla valmiin maatilan tilanhoitaja.

Uudisraivaajan vastuulla on kaavoittaa määrätylle alueelle peltoalat, eläinaitaukset ja muu olennainen. Hän saa myös kehittää alueelleen yksilöllisen rakennustyylin rakennussääntöjen mukaisesti. Näihin saa tarvittaessa apua läänin rakennusmestarilta tai rakennusmiehiltä.

Kartanonherra maksaa uudisraivaajalle palkan viikoittain edistyksen mukaan. Palkkaa maksetaan mm. raivatusta alueesta, istutetusta peltoalasta, uusien viljelmien aloittamisesta sekä uusien eläinaitausten pystyttämisestä. Mikäli tilan rakentaminen ei edisty tarpeeksi nopeasti tai sen edistys keskeytyy pitkäksi aikaa, tullaan uudisraivaaja erottamaan ja korvaamaan.

Hakijan odotetaan olevan valmis sitoutumaan tehtävään kunnes tila on valmistunut sekä työskentelemään sen jälkeen tilanhoitajana. Kartanonherra hakee uudisraivaajia joko julkisella haulla tai palkkaa tehtävään sellaisen, joka osoittaa tehtävään kiinnostusta. Uudisraivaajia ei palkata silloin, kun Nilatrassa on jo tarpeeksi maataloustuotantoa.

Toinen luokka

Toisen luokan työntekijät ovat tilanhoitajan alaisia, ja saavat suuremman keräyspalkkion kuin kolmas luokka. Heillä on myös kolmatta luokkaa enemmän oikeuksia maatilallaan sekä jonkin verran suuremmat työsuhdeasunnot. Jokaisella ammatilla on oma erikoistumisalansa, mutta kaikkien työtehtäviin kuuluu myös peltotyöt.

Mehiläistarhuri

Tämä toiminto tai asia on kehitteillä, eikä sitä välttämättä löydy vielä palvelimelta.


Toisen luokan työntekijöistä kunnioitetuimpana mehiläistarhurin ammatti on tarkoin varjeltu. Luultavasti Nilatrassa tulee olemaan vain yksi mehiläistarhuri kerrallaan, eli vain yhdellä maatilalla on oikeus rakentaa mehiläistarha.

Mehiläistarha tulee todennäköisesti sisältymään kasvitieteelliseen puutarhaan, mikäli sellainen saadaan rakennetuksi. Tällöin puutarhan ja kasvihuoneen hoito tulee sisältymään mehiläistarhurin työtehtäviin. Tärkeimpänä tehtävänä on kuitenkin mehiläisten hoito ja parittaminen sekä hunajan viljely. Mehiläisten parittamista varten mehiläistarhurin tulee myös viljellä kukkia.

Mehiläistarhurin palkka on keräyspalkkio. Poikkeuksellisesti hunajasta palkkio on suurempi kuin muut toisen luokan keräyspalkkiot. Työ edellyttää aikaisempaa kokemusta mehiläishoidosta tai mehiläistarhurin ammattitutkintoa, jos sellainen koulutus on tarjolla yliopistolla. Puutarhurointitaito (custom-puiden ja -kasvillisuuden rakennustaito) katsotaan hakijalle suureksi eduksi. Hakijalla tulee olla kiinnostusta mehiläishoitoon ja kasvitieteeseen.

Mylläri

Jatkamme perinnettä myllärin tehtävässä tilanhoitajan oikeana kätenä. Halutessaan tilanhoitaja voi nimittää luotettavan alaisen mylläriksi, jolloin tällä on pääsy esimerkiksi tilan varastoon. Myllärillä on tilanhoitajan jälkeen eniten oikeuksia maatilan työntekijöistä.

Mylläri auttaa tilanhoitajaa maatilan mahdollisissa laajennus- ja rakennustöissä, muiden työntekijöiden palkanmaksussa, varaston järjestelemisessä, tuotannon toimituksessa kartanonherralle ja kaikessa muussa, missä tilanhoitaja kokee tarvitsevansa apua.

Mylläri saa palkkanaan toisen luokan keräyspalkkion, tilanhoitajan päättämän palkan perusosan sekä mahdolliset bonukset. Tilanhoitajan erotessa hänen todennäköisin seuraajansa on hänen myllärinsä, joka saattaa jopa ohittaa hakuvaiheen jos kartanonherra näin päättää. Mylläri saatetaan jopa nimittää juuri siinä mielessä, että tilanhoitaja kouluttaa itselleen seuraajan ennen eroamistaan.

Tehtävä edellyttää ensisijaisesti hyvää suhdetta tilanhoitajaan sekä aikaisempaa työkokemusta kyseisellä maatilalla. Tilanhoitaja saa itse asettaa omat ehtonsa mikäli ottaa vastaan hakemuksia, mutta todennäköisesti mylläri saadaan ylentämällä joku tilan työntekijöistä.

Paimen

Paimen vastaa maatilan eläimistä. Hänen tehtäviinsä sisältyy muun muassa lehmien, lampaiden, sikojen ja kanojen paritus ja teurastus. Paimen on tilanhoitajan ja myllärin lisäksi maatilan ainoa henkilö, jolla on pääsy eläinaitauksille ja niiden yhteydessä oleviin rakennuksiin.

Paimenella on toisen luokan keräyspalkkio, mutta hänen ansionsa ovat huomattavasti muita suuremmat, sillä esimerkiksi nahka on huomattavasti arvokkaampaa kuin vilja. Tehtävällä ei ole paljoakaan muita edellytyksiä kuin kohtalaisen hyvä suhde tilanhoitajaan sekä tarpeeksi luotettavuutta eläinten käsittelyyn. Ahkera renki voidaan melko matalalla kynnyksellä ylentää paimeneksi.

Kolmas luokka

Renki

Rengin tehtäviin kuuluu erilaisten viljelmien hoito ja tuotannon kerääminen. Kerätystä tuotannosta maksetaan kolmannen luokan keräyspalkkio. Rengin ammatti on erityisen aloittelijaystävällinen, eikä siihen vaadita muuta kuin reipasta asennetta. Pesti on auki kaikille halukkaille, ilman tarvetta hakemuksen kirjoittamiselle.

Palkkaus

Tämä toiminto tai asia on kehitteillä, eikä sitä välttämättä löydy vielä palvelimelta.


HUOM! Tällä hetkellä palkkajärjestelmä on vielä suunnitteluvaiheessa ja tarkat luvut tulevat mitä luultavimmin määrittymään silloin, kun maataloussuunnitelma päästään toteuttamaan käytännössä ja isommalla skaalalla. Siihen asti maatalousalan palkat maksetaan hintatason mukaisesti.

Toisen ja kolmannen luokan työntekijöiden palkkaan sisältyy aina keräyspalkkio, joka on sama kaikilla maatiloilla. Keräyspalkkio tarkoittaa summaa, joka määräytyy työntekijän keräämien tuotteiden määrästä ja kullekin tuotteelle määritetystä hinnasta. Toisen luokan keräyspalkkio on suurempi, koska heidän keräämästään tuotannosta maksetaan enemmän per tuote kuin kolmannelle luokalle.

Keräyspalkkiot (LM = lisätään myöhemmin)
Tuote 2. luokka 3. luokka
Vehnälyhde LM LM
Peruna LM LM
Porkkana LM LM
Kahvipapu LM LM
Punajuuri LM LM
Kurpitsa LM LM
Meloni LM LM
Sokeriruoko LM LM
Kaktus LM LM
Sieni LM LM
Hornapahka LM LM
Naudanliha LM -
Porsaanliha LM -
Kana LM -
Lampaanliha LM -
Nahka LM -
Höyhen LM -
Kananmuna LM -
Villa LM -