Aloitusopas

KKWikistä


Kuningaskunnan toiminta on toistaiseksi tauolla. Kruunun arkisto arkistoidaan nykyisessä tilassaan. Lisätietoja Discordista.


Tervetuloa tutustumaan Kuningaskuntaan! Tämän aloitusoppaan tarkoitus on toimia eräänlaisena johdatuksena Kuningaskunnan yhteiskuntaan ja pelimaailmaan. Vaikka Kuningaskunnan edelliset aikakaudet olisivat sinulle tuttuja, tutustu tähän oppaaseen huolella – moni asia on muuttunut huimasti!

Kuningaskunta toimii Xeno-palvelinverkon alaisuudessa. Pääset yhdistämään Xenon hub-palvelimelle käyttämällä osoitetta pelaa.xeno.fi. Palvelimelle pääsee versiota 1.16.5 uudemmilla versioilla.

Palvelimella on käytössä resurssipaketti, jonka käyttäminen on pakollista. Ohjeet resurssipaketin käyttöönottoon löydät täältä.

Jos pelkästään aloitusoppaassa on mielestäsi liikaa luettavaa, kannattaa toden teolla pohtia, onko Kuningaskunta oikea pelipaikka sinulle. Kuningaskunta ei ole normaali survival-palvelin.

Ennen kuin etenet pidemmälle

Mikä?

Kuningaskunta on roolipelipalvelin, mikä tekee pelaamisesta erilaista verrattuna esimerkiksi perinteisiin survival-palvelimiin. Kuningaskunnassa voit päästä esimerkiksi harjoittamaan ammattia, käymään kauppaa, jahtaamaan rikollisia ja niin edelleen. Roolipeli on irrallaan oikeasta elämästä – pelissä tapahtuvat asiat on hyvä pitää pelissä!

Kuningaskunta on sekoitus vanhaa ja uutta, fantasiaa ja reaalimaailmaa, historiaa ja tulevaisuutta, sekä ennen kaikkea uusia ja vanhoja tekijöitä.

Palvelimella ei ole käytössä whitelistaa tai hahmohakemuksia, ja roolipelin taso vaihtelee laajalti eri lääneissä. Siksi kannattaa lukea säännöt erityisen huolellisesti – niiden rikkominen johtaa roolipelin ulkopuolisiin rangaistuksiin, kuten porttikieltoihin. Säännöillä pyritään takaamaan kaikille mahdollisimman hyvä pelikokemus.

Roolipelin sisäisiin asioihin vaikuttaa lainsäädäntö. Kaikkien pelaajien ei tarvitse osata ulkoa kaikkia lakeja, mutta perustuslakiin kannattaa tutustua joka tapauksessa. Lisäksi lääneillä voi olla omaa lainsäädäntöä, palataan tähän jäljempänä.

Palvelimella voi siis esimerkiksi varastaa asioita, mutta muista kohtuus: ei ryövätä esimerkiksi yli kymmenesosaa omaisuudesta. Varkaudet ovat ainoastaan roolipeliä varten, ei tienaustarkoituksessa. Kaikkea ei voi perustella roolipelillä – ei pilata kenenkään peliä.

Iso maailma!

Kuningaskunnasta löytyy paljon mielenkiintoisia asioita!

Kuningaskunnan kartta on kooltaan huikean suuri, peräti 16 000 × 16 000 palaa! Eikä siinä vielä kaikki: kartta on täysin kustomoitu viimeistä notkelmaa ja jokea myöten. Kiitos tästä kuuluu kartturille.

Kartta on jaettu lääneihin, joita on tietty määrä. Lääneillä on omaa hallintoa ja erikseen määrättyjä vapauksia, sekä joillain on myös omaa lainsäädäntöä. Kuten todettu, eri lääneissä pelataan myös eri tasoista roolipeliä.

Kaikki maa (lukuunottamatta läänien ulkopuolisia saaria) on jonkun omistuksessa. Läänien alueille ei siis kannata ilman lupaa rakentaa mitään. Maata yleensä joko ostetaan tai vuokrataan paikallisesti, tai sovitaan maankäyttösopimus.

Voit Kuningaskunnassa mennä vapaasti mihin tahansa lääniin, mutta muista aina tarkistaa läänin oma lainsäädäntö ja erilliset ohjeet ja käytännöt sen omalta wikisivulta. Läänien uusi hallinto valitaan yleensä julkisella hakuprosessilla. Läänien vastuista ja velvollisuuksista löytyy lisää tietoa lääniohjeesta.

Kaikki uudet pelaajat ovat irtolaisia siihen asti, että heidät otetaan jonkin läänin asukkaaksi. Tällöin pelaajasta tulee alamainen.

Hornaa tai äärimaailmaa ei Kuningaskunnasta sellaisinaan löydy, mutta niiden tarjoamiin resursseihin saattaa törmätä muualla maailmassa.

Rooleja ja ammatteja

» Pääartikkeli: Roolit ja ammatit

Roolit ja ammatit ovat oleellinen osa roolipeliä

Palvelimella pyritään pelaamaan erityyppisiä rooleja. Wikistä löytyy lisää tietoa myös hyvän roolipelin käytännöistä. "HC-larppaaminen" ei ole pakollista muissa kuin keskushallinnon rooleissa ja joissain lääneissä.

Roolit ja ammatit eivät suoraan ole sama asia. Rooli tarkoittaa Kuningaskunnassa pelaajan senhetkistä näkyvää roolinimikettä – esimerkiksi "Herttua" tai "Alamainen". Ammatilla tarkoitetaan pelaajan harjoittamaa ammattia, johon yleensä liittyy näkyvä roolinimike. Kuningaskunnassa on myös roolinimikkeitä ja titteleitä, jotka eivät liity mihinkään ammattiin. Ainoana poikkeuksena aateluudet liittyvät aina johonkin vastuuseen valtakunnassa.

Monista tehtävistä maksetaan joko viikko-, urakka- tai muun sopimuksen mukaista palkkaa. Erilaisista töistä löytyy lisää tietoa täältä.

Maatalousalalla kannattaa muistaa sijoittaa eläimet sellaiseen paikkaan missä hahmot eivät pidä kokoajan chunkkeja ladattuna. Eli eläinsuojat kannattaa laittaa kauemmas tiestöstä tai kaupungeista.

Tavaroita ja palikoita

» Pääartikkeli: Luokka:Tavarat

Kuningaskunnan pelimaailmassa on paljon erilaisia tavallisesta Minecraftista poikkeavia tavaroita ja palikoita. Myös monia pelimekaniikkoja on muutettu, siksi onkin tärkeää tutustua wikin eri osioihin.

Alla on listattu joitain tutustumisen arvoisia sivuja.

Tavarat Palikat

Valuutta ja pankit

» Pääartikkeli: Valuutta

Kuningaskunnan rahayksikkö on Xeni (Xeni · Xenin · Xeniä), joka ilmentyy palvelimella kultakolikoiden muodossa. Pienin valuutan jae on yksi kokonainen Xeni, ja kolikoita on siitä ylöspäin 10, 50, 100 ja aina jopa 10 000 Xenin kolikoina.

Rahaa voi tienata esimerkiksi tekemällä työtä ja käymällä kauppaa. Myös harvinaiset monsterit saattavat silloin tällöin tiputtaa pari lanttia, joskaan eivät rikastumiseen asti.

Rahan kanniskelu ympäriinsä on epäkäytännöllistä, siksipä pankkilaitos mahdollistaa rahojesi siirtämisen henkilökohtaiselle tilille tai pankkikirjalle. Esimerkiksi kauppa-arkuilla tehdyt ostokset maksetaan suoraan henkilökohtaiselta tililtä. Rahaa voi myös siirtää toisten pelaajien tileille.

Xeni 1.png Xeni 2.png Xeni 3.png Xeni 4.png Xeni 5.png Xeni 6.png

Kuningaskunnan selitys tyhmille ihmisille

Tää palvelin on siis sellanen missä me kaikki leikitän fantasia keskiaikaa ja meillä on sellasia töitä ja maa-omistuksia, jotka erottaa meijät tässä leikkiyhteiskunnassa. Sulla on nää maan kurjimat kerjäläiset irtolaiset, sitte alamaisuuden saa ku menee jonnekki lääniin asumaan. Sit ku sä hankit jonkun työpaikan ni saat siitä palkkaa ja ehkä jotai muutakin ja etenet leikkiyhteiskunnassa seuraaville tasoille. Sit ku asut siin läänissä ni siel on sit sellasii pikkupomoi jotka on alempaa aatelistoo, jota sanotan gentry. Sit läänii hallitsee joku herttua ja se päätää miten siel läänis menee asiat. Jos on huono herttua kaikki menee päi vi.. mut jos se on hyvä ni kaikil on varmaan aika ok. Älä vittuile niille niillä on paljon hommia kokoajan. Sit ku mennää pääkaupunkiin tässä leikkiyhteiskunnassa ni siel on sit sellasii super lordeja jotka on viel bossempia ku ne herttuat siellä lääneissä. Niillä on nii paljon töitä että ne tekee nitä kokoajan, mut ne varmaan tykkää siitä ku ne hakeutu tollasii hommii. Varastaa voi mut sit joutuu vankilaa ja orjaks. Sit jos et tee töitä millonkaa ni et saa rahhaa. Väärää paikkaa menemällä voi joutuu kans vankilaa. Sit jos haluu tehä fiksujen ihmisten jutuja ni kannattaa mennä sit sellaseen juttuun mitä sanotaan yliopistoksi. Siel opetetaan jotai ihmisille ja ne saa papereit sielt ja sit ne osaa asioit jotenki. Jos haluu taikoo on pakko niiiku mennä sinne opiskelee ja vähä muualleki.

Kuitenki sit pidetää hauska, ei häksäillä siel palvelimella ettei tuu bännejä. Muista lukee säännöt ni ei tuu bännei vahingos. Annetaa toiste pelaa eikä suolaa kokoaja. Suola on paha. Sit kandee kans muista maksaa verot lääneille ni se herttua ei suutu ja laita sua vankilaa. Sä voit käyttää sellasii xenei jotka on tääl niiku sellanen leikkiraha millä voi ostaa kaikkee leikki esineitä ja sit voit tehä kaikkee mikä laissa on sallittu tai sit ei oo ja joutuu kärsii joskus. Älä rakena minne vaan ku nää kaikki maat on jonkun omistuksessa. Mut sitte on sellanen anarkisti alue minne voi mennä ja muuttaa kuka vaa ja tehä iha mitä vaa. Mut siel voi olla vähä vaiket ku talo palaa ja sut tapetaa sinne ku koitat kalastaa siel älä mee siel ilma aseita ja kaverei. Muute siel saa naamaa kirveest tai joku polttaa sun talon. Sen takii just kandee olla sillee ehkä jossai läänissä ni on sillee suojassa sii leikkiyhteiskunnassa ni ei tarvi mennä sinne alueelle missä kaikki riehuu. Voit kans sillee yrityksen perustaa ja tehä siel kaikkee siistii ja myydä asioita ihmisille ja saada siit niit xenei n isit voi ostaa lisää kaikkee. Kannattaa lukee kans etuoikeuksista niitki voi ostaa sillee jos on alamaane, pikku bossi isompi bosse tai joku muu. Jos et tiiä jotai ni kysy joltai ni saat siit sit tietoo lisää täst keskiaika fantasia leikistä.

Miten pääsen alkuun?

Anna-Kaarina, vanha rouva, löytyy Aramoorin keskusaukean kaivon vierestä.

Kun saavut palvelimelle, sinun pitää ensin läpäistä sääntö- ja ohjerata. Kun läpäiset sen, sinut siirretään automaattisesti Pääkaupunkiin, Aramooriin. Aramoorissa näet edessäsi luultavasti ensimmäiseksi kaivon ja sen vieressä iäkkään Anna-Kaarinan (NPC-hahmon), jolle juttelemalla pääset etenemään Kuningaskunnan aloitustehtävässä.

Aloitustehtävä ei ole pakollinen, mutta pelaamalla sen loppuun saat itsellesi vesipullon ja piikivestä tehdyn kirveen puun hakkaamista varten. Ajatuksena on, että näillä eväillä pystyt hakeutumaan johonkin toiseen lääniin.

Pääkaupungissa (Aramoorissa) ei ole paljoa tekemistä uusille pelaajille aloitustehtävän jälkeen. Kannattaa suosiolla siis kysellä reippaasti chatissa, missä lääneissä on mitäkin tarjolla esimerkiksi töiden, asuntojen ja rakennus- ja muiden oikeuksien puolesta.

Muista, että Kuningaskunta ei ole normaali survival-palvelin – täällä et voi lähteä pöpelikköön kaatamaan puita ja rakentamaan taloa mihin tahansa.

Wikistä apua joka lähtöön

Paraikaa luet KKWikiä (eli Kruunun arkistoa), jonka tarkoitus on koota Kuningaskunnasta kertovaa tietoa monilta eri tasoilta yhteen paikkaan. Löydät täältä tietoa esimerkiksi tavaroista, monstereista, lääneistä, lainsäädännöstä ja monista muista aiheista.

Wikiä päivittävät ylläpidon ja tiimin lisäksi tavalliset pelaajat, kuten herttuat ja yrittäjät. Ennen kuin rekisteröidyt ja ryhdyt suoltamaan sisältöä wikiin, sinun pitää tutustua wikin muokkausohjeisiin. Näin vältytään turhalta eripuralta ja ylläpidon turhalta työltä sivujen korjaamisessa tai siirtelyssä.

Ohjeita wikin käyttöön löytyy erilliseltä ohjesivulta.

Kannattaa ehdottomasti lukea myös Kuningaskunnan ja vanillan eroista kertova sivu.

Komennot ja toiminnot

Kuningaskunnassa on paljon erilaisia komentoja ja toimintoja, joista kerrotaan enemmän tällä sivulla. Sivulle on myös koottu lista erilaisista tapauksista ja sivuista joissa eri komentoja esiintyy.

Kuningaskunnan wikiin ei koota tietoa Xenon muista komennoista (esim. /glist, /siirry, /msg, jne.), koska ne ovat yleispätevämmin käytössä koko Xenossa, eivätkä vain Kuningaskunnassa. Näihin liittyvää apua on saatavilla komennolla /apua ja myöhemmin myös Xenon kotisivuilta.

Syvempää tietoa

Jos haluat syventyä kunnolla eri osa-alueisiin ja alkaa hifistelemään, tässä on sinulle oivaa materiaalia sen tueksi! Wikistit lisäävät ja päivittävät alle laadukkaita aiheita ja linkkejä. Täältä voi kaivaa kaikenlaisia kehitysmateriaaleja ja ideoita.

Yhteiskunta Rakentaminen

Ekonomia