Arkistointiohjeet

KKWikistä
Tämä sivu käsittelee metatietoa, eli se ei varsinaisesti koske roolipelin sisältöä.


Tervetuloa Kruunun arkistoon! Tähän wikiin kootaan ajankohtaista ja historiallista Kuningaskunnan meta- ja pelitietoa. Tämä sivu kertoo periaatteista, joiden mukaan tätä wikiä päivitetään, ja se koskee kaikkia wikin muokkaajia.

Miksi wikiä tehdään niin kuin sitä tehdään?

Vastaus: Jotta wiki olisi mahdollisimman helposti navigoitavissa ja että sieltä löytyisi kaikki tarvittava tieto mahdollisimman helposti ja loogisesti. On siis olemassa syitä siihen, miksi kaikki sivut luokitellaan, linkkejä käytetään oikein, mallineita on kaikkialla, jotkut sivut on suojattu, jne.

Tekijänoikeuskäytännöt

Lisäämällä omaa sisältöäsi KKWikiin annat Xenolle ja sen tuottajille ja muulle henkilöstölle peruuttamattoman yksiselitteisen käyttö- ja julkaisuoikeuden siihen.

» Lue lisää tekijänoikeuksista

Perusohjeita

 • Sivun ensimmäiset määresanat tummennetaan. Esim. sivulla Moukari teksti alkaa tummennetulla sanalla Moukari.
 • Kaikki sivut luokitellaan. Luokka lisätään kirjoittamalla sivun loppuun [[Luokka:LuokanNimi]].
  • Pyritään välttämään luokkia, joihin tulisi vain yksi sivu. Esimerkiksi tavarat, joilla on selvästi jokin alaluokka (työkalut, palat, jne.) voi sijoittaa yläluokkaan (tavarat), jos alaluokassa ei olisi muita sivuja.
  • Sivut ja luokat tulee pitää loogisina: esim. Luokka:TavaratLuokka:TyökalutMoukari.
 • Muokkauksista kirjoitetaan yhteenvedot tekstikentän alla olevaan "Yhteenveto"-kenttään. Tällöin wikin muokkaussyötteeseen tulee lyhyt kuvaus siitä, kuka on muokannut sivua ja minkä takia.
  • Esimerkkejä:
   • Lisättiin uudesta kylästä kertova kappale
   • Korjattiin kirjoitusvirhe
   • Poistettiin vanhentunut tieto koirien karvojen väristä
 • Käytetään linkkejä oikein. Wikin sisäisille sivuille ei tehdä ulkoisia linkkejä
  • Ulkoisella linkillä tarkoitetaan [http://example.com teksti] -muotoisia linkkejä, joissa on koko url-osoite alkuineen päivineen
  • Sisäisille sivuille linkittämisen pikaohje:
   • Suora linkki:
   • Suora linkki tekstillä:
   • Linkki luokkaan:
   • Linkki luokkaan tekstillä:
    • [[:Luokka:Tavarat|tavarat]] (näyttää tältä: tavarat)
   • Uudelleenohjaus:
    • #REDIRECT [[Moukari]]
   • Ulkoinen linkki:

Muuta fiksua:

 • Sivut, jotka kertovat kehitteillä olevista asioista, merkitään mallineella {{Kehitteillä}}
 • Sivut, jotka eivät ole sisällöltään roolipeliä koskevia, merkitään mallineella {{Metatietoa}}

Kappalejakoa käytetään aina ja kaikkialla. Jos suollat wikiin tuhannen sanan tekstipötköjä ilman yhtään kappalevaihtoa, tämän tekstin kirjoittaja lupaa henkilökohtaisesti, että et tule muokkaamaan wikiä hetkeen. Wikitekstin pitää olla selkeää ja helppolukuista. On pyrittävä välttämään todella pitkiä moniosaisia virkkeitä, kapulakieltä ja muuta vastaavaa lukijaa järkyttävää materiaalia.

Kyllä, kyseessä on palikkapelipalvelimen jonneiluwiki, emmekä ole äidinkielen tunnilla, mutta tiedon järjestäminen, vaaliminen ja kategorisoiminen on sen käyttökelpoisuuden ja luettavuuden kannalta tärkeää. Jos et ole taitavin kynänkäyttäjä, wikissä pyörivät ystävälliset kielipoliisit tulevat kyllä oikolukemaan tekstisi pyytämättäkin.

Toistoa tulee välttää. Opetetaan wikin käyttäjät ennemmin navigoimaan eri sivujen välillä sen sijaan, että samat asiat kirjoitettasiin viidelle(kymmenelle) eri sivulle. Esimerkiksi komento-ohjeita ja -kuvauksia tai muuta mahdollisesti muuttuvaa tietoa ei missään tapauksessa kannata kirjoittaa uudelleen useille sivuille. Tätä varten linkit ovat olemassa.

Läänien ja kylien sivut

 {{{LääninNimi}}} {{{LääninEsittelykuva}}}
Perustettu {{{Perustettu}}}
Herttua {{{Herttua}}}
Sijainti {{{Sijainti}}}
Tila {{{Tila}}}
 {{{KylänNimi}}} {{{KylänEsittelykuva}}}
Perustettu {{{Perustettu}}}
Vanhin {{{Herttua}}}
Sijainti {{{Sijainti}}}
Tila {{{Tila}}}

Lääneillä on oltava oma sivu, joka kuuluu oikeaan luokkaan. Jos herttua tai muut läänin silmäätekevät eivät osaa käyttää wikiä tai kokevat nämä ohjeet turhaksi paskaksi, heidän kannattaa suosiolla harkita jotain muuta tekemistä. Läänien sivuilla käytetään läänimallinetta.

Kylillä, jotka ovat tietyn läänin alueella, voi olla omia erillisiä sivuja, jos ne ovat merkittäviä. Muuten kylät huomioidaan vain läänien omilla sivuilla, merkittävimmille käytetään kylämallinetta.

Jos wikiin lisätään lääniin liittyviä sivuja, niiden pitää olla lääniin viittaavassa luokassa. Esimerkki: Kissakoiran läänistä kertova sivu on nimeltään "Kissakoiran lääni". Se kuuluu luokkaan läänit sekä luokkaan 'Kissakoiran lääni'. Kissakoiran läänin pääkaupunki Ankkasorsa tarvitsee myös oman sivun, joten sekin kuuluu luokkaan 'Kissakoiran lääni'.

Tavarasivut

{{{TavaranNimi}}}
{{{TavaranKuva}}}
ID {{{TavaranXenoID}}}
Saatavuus {{{TavaranSaatavuus}}}

Tavarasivujen päivittämisestä vastaa pääasiassa kehitystiimi (...yleisimmin Tapsa). Älä muokkaa sivujen tietosisältöä, vaikka luulisit tietäväsi mitä sivuilla pitäisi lukea. Kirjoitusvirheitä, tyyliä ja yleisilmettä saa toki muokata, muissa tapauksissa keskustelkaa ensin kehittäjien kanssa.

 • Kaikille tavaroille on pääasiassa omat sivut, poislukien soittimet ja erityyppiset moukarit, jne.
 • Tavarasivuilla käytetään mallinetta {{Tavarainfo}}
 • Tavarakuvat suoraan resurssipaketista. Skaalataan kokoon 128x128px, tausta läpinäkyvä.
  • Tavaroille, joilla on useita eri värejä tai vaihtoehtoja, voi tehdä gif-animaation useamman tietolaatikon sijaan.
 • Tavaroiden ID:t ja datatekstit päivitetään kehittäjien toimesta, niihin ei kannata lähteä koskemaan.

Tavaroiden näyttämiselle wikitekstissä on myös malline: Malline:Tavara

{{Tavara|saddle|64px}}

Komentoihin viittaaminen

Palvelinkomentojen ohjeet ja kuvaukset kirjoitetaan korkeintaan kahdelle sivulle, esim. toimintoon liittyvälle pääsivulle ja koontisivulle oikean alaotsikon alle. Tämä siksi, että mahdollisten muutosten tapahtuessa on melkoinen työmaa muuttaa samaa asiaa eri muodoissa kymmeneltä eri sivulta.

Lait, asetukset ja/tai edictit

Lakipykälät ym. kirjoitetaan mallineeseen Malline:Pykälä. Rikoslakia varten on erikseen Malline:Rikospykälä.

51 §

Lakipykäliä varten on oma tekstilaatikkonsa Malline:Pykälä. Laatikon sisällä voi tehdä kappalejaon mallineella Malline:Kappale (eli {{Kappale}})

123§ Rikollista

Myös rikoslakipykälän sisällä voi tehdä kappalejaon mallineella Malline:Kappale (eli {{Kappale}})

Rangaistus

Rangaistukset tulevat oikealle puolelle. Katso esimerkkejä valmiilta sivuilta.

Tekstilaatikot ja huomautukset

Tavallisen tekstilaatikon saa mallineella Malline:Tekstilaatikko

Kuvallisen tekstilaatikon (tietolaatikon) saa mallineella Malline:KuvakeTietolaatikko

Katso myös Luokka:Tekstilaatikot, jossa on muita valmiiksi tehtyjä tekstilaatikoita.

Kuvakkeet

Wikissä voi käyttää Feather-kuvakkeita joko perinteisellä i-tagilla tai mallineella {{Kuvake|KuvakkeenNimi|(class)|(style)}}. Alla muutamia esimerkkejä.

Nimi Kuvake
star
smile
alert-triangle
info
book-open
check-circle
x
code
download

Lista kuvakkeista (+ hakutyökalu) löytyy täältä tai vaihtoehtoisesti tältä alasivulta.

Alatasojen piilottaminen sisällysluettelosta

Jos sisällysluettelossa ei pidä näkyä sivulla muuta kuin ylätason (kahden =-merkin) otsikoita, saa tällaisen sisällysluettelon aikaiseksi asettamalla mallineen Malline:YksinkertainenSisällysluettelo siihen kohtaan, mihin sisällysluettelo halutaan.

{{YksinkertainenSisällysluettelo}}

Kuvien ja tietolaatikkojen pitäminen kappaleen sisässä

Toisinaan eteen tulee vasemmanpuoleisen kuvan osoittama tilanne, jossa jonkin kappaleen sisältö on liian lyhyt, ja tietolaatikot tai kuvat jatkuvat seuraavan kappaleen puolelle. Tällaisissa tilanteissa ei missään nimessä kannata yrittää luoda tyhjää tilaa pelkillä rivinvaihdoilla tai tyhjillä riveillä, koska eri näytönleveyksillä, fonteilla ja lukuasetuksilla sivut voivat näyttää erilaisilta, ja yllättäen omalla koneellasi hyvältä näyttävä rivinvaihtotulva ei olekaan hyödyllinen.

Näitä tilanteita varten on olemassa Malline:Katkeamaton, jonka käyttäminen käytännössä käärii wikitekstin "palaan", joka ei salli kuvien ja tietolaatikoiden valumista seuraaviin otsikkotasoihin. Mallinetta käytetään näin:

{{Katkeamaton|
[[Tiedosto:Hassu kuva.jpg|thumb|Tämä pysyy myös samassa "blokissa"]]
Katkeamaton sisältö tulee tähän, mallineen ensimmäisen muuttujan sisäpuolelle.
}}

== Tässä on otsikko ==
Yllä olevan kuvan ja tekstin pitäisi pysyä tämän otsikon yläpuolella.

Mallineen käyttö vastaa käytännössä sisällön käärimistä oheisten div-tagien väliin:

<div style="overflow-y: auto;">
...sisältö tähän...
</div>

Etusivun päivittäminen

Etusivun muokkaamisesta vastaa toistaiseksi vain ja ainoastaan Tapsa. Vaikka sinulla olisi muokkausoikeudet kyseiselle sivulle, älä tee omin päin sinne mitään muutoksia. Etusivun muutosehdotukset ja muut kyselyt voi toimittaa suoraan Xenon Discord-palvelimelle.

Aloitusoppaan päivittäminen

Aloitusoppaan tarkoitus on olla helppolukuinen ja selkokielinen laskeutumisalusta Kuningaskunnan maailmaan ja yhteiskuntaan. Tämä tarkoittaa sitä, että aloitusoppaaseen ei voi kirjoittaa pitkäveteistä kapulakieltä, liittää rumia koko sivun peittäviä kuvia tai tehdä muita outoja ratkaisuja. Aloitusoppaan otsikointi ja kappalejaot tulee myös pitää siisteinä.

Aloitusoppaan päivittäminen on sallittua kaikille, joilla siihen on oikeus. Tämä kuitenkin sillä varauksella, että tarpeettomat, väärään suuntaan menevät tai väärää tietoa sisältävät muokkaukset korjataan hyvin nopeasti oikeiksi ja oikeanlaisiksi.

Muuta hyödyllistä